2010-09-14 17:04:53• hírek • Szatmar.ro

Dolgoznak az állatbarátok

Ahogyan már korábban beharangoztuk, a Free For Life állatbarát egyesület célul tűzte ki, hogy a szatmári házikedvencek, illetve az utcákon élő négylábúak segítségére siet.

Úgy tűnik előrelépés született az ügyben, hiszen amint a szervezet elnöke, Lucretia Simu elmondta, túl vannak az első sterilizálásokon. Talán úgy gondolhatják az olvasók, hogy egy barbár beavatkozás ez az emberek részéről az állatok irányába, azonban figyelembe véve az eddig bevett szokásokat, talán mégis kijelenthetjük ez a kisebbik rossz, amit választhat a városvezetőség annak érdekében, hogy a lakosok is biztonságban érezhessék magukat az utcai állatoktól.

A szakemberek elmondása szerint ugyan is az utcai kóbor ebeket, illetve macskákat begyűjtik megvizsgálják, kezelik, illetve beoltják és sterilizálják ezeket, majd azokat, amelyek nem veszélyesek, visszaengedik az utcákra. Simu elmondása szerint a sterilizálásnak egyik velejárója egyébként az is, hogy kevésbé viselkednek agresszíven az állatok, hosszú távon pedig a szaporulatuk is megfékezhető anélkül, hogy elpusztítanánk a jelenleg élő egyedeket.

Az első lépésben olyan négylábúakat sterilizálnak, amelyek rendelkeznek gazdikkal. Az elmúlt napokban öt kutya és négy macska esett át az említett beavatkozáson, szerdára pedig további két kutya van előrejegyezve. Tizennégy állatorvos vállalta az önkéntes munkát, hogy csupán a gyógyszerek költségének értékéért végezzék el az operációkat. Így egy nőstény esetében termettől függően egyb eavatkozás 70-80 lejbe, míg egy kan esetében hozzávetőleg 40-50 lejbe kerül.

A szövetség magára vállalta azt is, hogy a kis fizetéssel rendelkezők esetében - akiknek jövedelmük nem haladja meg a 600 lejt - eltekintsenek ettől az összegtől is és saját maguk finanszírozzák meg a szükséges gyógyszereket, felszereléseket.

Amint Simu elmondta, nem kapnak állami segítséget, de nem is igénylik ezt. A szervezet tagjainak hozájárulásaiból, illetve adományokból léteznek és céljuk nem a nagy felhajtás keltése, hanem az, hogy az állatok sorsának javításáért tegyenek.

Ennek érdekében amint stabilizálódik a tanügyi helyzet és elkészülnek az órarendek, több iskolába terveznek kilátogatni, hogy a diákokat megismertessék a kutyákkal, macskákkal, annak érekében, hogy ne a berögződött sztereotípiák szerint éljenek, hanem észrevegyék ezen négylábúak pozitívumait is.

A következő lépés az lesz, hogy amint a polgármesteri hivataltól megkapják a beígért telket, a rajta lévő kis rendelővel, megkezdik az utcán kóborló állatok begyűjtését.

Addig is azonban folytatják a gazdikkal rendelkező kisállatok sterilizálását, amelyre a következő telefonszámokon lehet feliratkozni: 0727-30-33-71, 0751-08-27-99 és 0746-08-69-67.


Legtöbb esetben a gazdik miatt kerülnek utcára az ebek
Legtöbb esetben a felelőtlen gazdik miatt kerülnek utcára az ebek


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: